Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook voor je kind zorgen
Staat jouw kind of staan jouw kinderen op de eerste plaats of is die plek gereserveerd voor jezelf? Een lastige vraag om te beantwoorden misschien. Dat vond ik tot een paar jaar geleden ook. Maar tegenwoordig durf ik met trots uit te spreken dat ik mezelf op de eerste plek zet. Hoe me dat is gelukt leg ik je uit in dit blog.
Het begon een paar jaar geleden toen ik een sterke vrouw ontmoette tijdens een evenement. Even daarvoor had ze me in de groep in tranen horen vertellen dat mijn relatie tijdens mijn prille zwangerschap plots was geëindigd en dat ik mezelf weer op moest bouwen. We kwamen elkaar later tegen op het toilet en ze zei me ‘Jij moet jezelf op 1 zetten, want je bent het waard’.
Ze vertelde over een gesprek wat ze met haar zoon had gehad die haar vroeg ‘ben ik jouw nummer 1 mama?’. Ze slikte even en antwoordde hem ‘Nee lieverd ik ben mijn nummer 1 en jij komt daarna hoeveel ik ook van jou hou.’
Ze maakte vervolgens een vergelijking naar een situatie in een vliegtuig waarbij de zuurstofmaskers naar beneden komen. ‘Je moet eerst die van jezelf opzetten anders kun je niet die van je kind opzetten.’ En dat verhaal kwam zo bij me binnen. Het klinkt zo logisch. Als jij geen adem meer krijgt, lukt het je niet om er voor je kind te zijn. Dus hoe zorg je dan voor ademruimte in het dagelijks leven?
Ik geef je 3 tips die mijn leven hebben veranderd:
- 1. Eet zoveel mogelijk (80 % is al heel netjes!) gezond. Hét fundament voor jouw energie is gezonde voeding. Besteed hier dan ook aandacht aan. Plan bijvoorbeeld je avondmaaltijden en haal op een vast moment in de week de boodschappen. Ik besteed bijvoorbeeld op zondag en woensdag wat tijd aan het voorbereiden van de maaltijden, zodat ik op de andere dagen het alleen maar hoef op te warmen. Zo voorkom ik dat ik met haast en honger in de supermarkt kies voor een snelle, vaak ongezonde hap.
- 2. Plan structureel sport- of beweegmomenten in voor jezelf. Ben je een beginnend sporter, begin dan met 2 of 3 keer per week een half uur. Leg de lat vooral niet te hoog, maar zorg dat die momenten van jou zijn en dat je dan iets doet wat jij leuk vindt. Heb je geen oppas? Er staan talloze gratis work-outs op Youtube die je thuis kunt doen. Van dans tot yoga en van krachttraining tot conditie.
- 3. Vraag om hulp. Als je alles in je eentje moet doen, is het risico om overweldigd te raken groot. Mensen zijn van nature bereid om een ander te helpen. Vraag dus gerust om hulp! Vul niet het antwoord al in voor de ander, maar probeer het gewoon. Vraag je buurvrouw rond etenstijd of je kind(eren) even mag komen buurten, zodat jij rustig kunt koken. Regel een oppas zodat jij met je beste vriendin een rondje kunt wandelen. Je kind leert van alle mensen die op zijn of haar pad komen. Je zult merken dat hoe vaker je om hulp vraag, hoe makkelijker het wordt.
Dit toepassen in je dagelijks leven gaat niet meteen vanzelf. Het is oefenen en het hoort erbij als het af en toe nog niet gaat zoals je het wilt. Maar alleen met een plan, kun je in actie komen, dus schrijf je plannen wekelijks op. Dat geeft je kracht.
Ga jij jezelf op de eerste plaats zetten? Of wil je meer weten over hoe je dit kunt doen? Kijk eens op www.katinkaschippers.nl/traject of stuur me een DM via Instagram.