Van ‘ik heb geen tijd’ naar ‘ik maak er een prioriteit van.’

Baal je iedere week dat het je niet gelukt is om te gaan sporten? Is jouw abonnement op de sportschool al een tijdje ongebruikt? Kom van die bank af! We zijn gemaakt om te bewegen. Ik help je op weg met 3 tips.

1. Planning = Key

Maak een planning! Plan je sportmomenten vooraf in en daarna de rest van alles wat je wil doen. Zeker als je nu niet sport en daar een gewoonte van wilt maken, is het een kwestie van oefenen om dit consistent toe te passen. Het maken van een planning, geeft je overzicht en als je planning is gehaald, motiveert dat je om door te gaan. Maar let wel op dat je de lat niet te hoog legt. In de beweegrichtlijn heb je gezien dat 2 x per week krachttraining voldoende is, leg jezelf dan niet meteen 5 x per week sporten op. 

  • Mijn ervaring

Nadat mijn zoon is geboren was ik zijn eerste jaar bijna volledig gefocust op zijn gezondheid en welzijn. Zelf kwam ik op de tweede plek. Sporten deed ik wel, maar er zat geen vast ritme in. Het hebben van een kind en het gebrek aan oppas was het excuus wat keer op keer terugkwam. Totdat ik begon met het maken van een planning en begon te kijken naar wat wel haalbaar was. Ik regelde een oppas en terwijl mijn zoon sliep, ging ik sporten bij een club. Door dit maandenlang consequent te doen, verankerde ik deze gewoonte in mijn systeem. Nu gaat het vanzelf al plan ik nog steeds graag mijn week vooruit. 

Sporten plannen in je agenda
Sporten plannen in je agenda

2. Make it fun!

Wie denkt dat sporten geen plezier oplevert, heeft zijn favoriete work-out nog niet gevonden. Probeer eens alle groepslessen of trainingsvarianten in je sportschool uit of probeer verschillende thuis work-outs om te ervaren waar jouw hart van gaat zingen. Merk je dat je samen sporten leuk vindt? Zoek een sportmaatje. Je hebt meteen een stok achter de deur. Frustratie over oefeningen die een eerste keer niet lukken, hoort erbij. Dit geeft je ook motivatie om door te gaan en te blijven proberen. Heb je in 1 keer leren fietsen? Nope, opstaan en weer doorgaan. 

  • Mijn ervaring:

Ik vind samen sporten fantastisch, dus ik spreek minimaal een keer per week af met mijn sportmaatje. Ook ga ik goed op groepslessen. Ik vind het altijd gezellig en haal net iets meer uit mezelf door me op te trekken aan anderen die net ietsje beter zijn. Ik ben niet voor niets ook zelf gaan lesgeven. De energie van een groep is magisch en het geeft me veel voldoening als ik mijn enthousiasme kan overbrengen. Door dingen uit te proberen heb ik ook gemerkt dat ik krachttraining veel leuker vind dan ik dacht. 

3. Houd je progressie bij

Meten is weten, dat zeggen mensen niet voor niets. Extra motivatie kun je halen uit het bijhouden van je trainingen. Noteer welke gewichten je bij de oefeningen hebt gebruikt en hoe de training aanvoelde en probeer stukje bij beetje de gewichten of de intensiteit op te krikken. Of maak wekelijks foto’s van jezelf. Wat verandert er? Ga je rechter op staan? Straal je meer? 

  • Mijn ervaring:

Persoonlijk ben ik er een voorstander van om vooral te focussen op je gevoel in plaats van de weegschaal. Voor mij werkt regelmatig wegen niet. Ik heb hierin veel geleerd van de gewichtsneutrale aanpak van Saskia Koopman van Blij Dieetvrij. Werken aan een positief lichaamsbeeld is ook een onderdeel van mijn coaching. 

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken om in beweging te komen? Ik werk aan een online kickstart-programma van 4 weken. Hoe en waar begin je om van sporten en bewegen een gewoonte te maken? Hou houd je het vol en maak je tijd vrij binnen een druk gezinsleven? Deze en meer vragen worden beantwoord. En natuurlijk gaan we samen sporten! Nieuwsgierig? Meld je alvast aan door een mail te sturen naar info@katinkaschippers.nl. Dan ben je de eerste die het hoort als het kickstart-programma klaar is!

Dit vind je vast ook interessant!